Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* September 8, 2023

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will strive to ensure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at https://www.oregonocean.info/opac.

Ocean Policy Advisory Council Virtual Meeting Zoom Registration Link:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEpfuGuqzIjGtQ8qyz8hLFQkuMQ8J8_86rO

9:00 am	Welcome and Member Introductions (15 min) – <i>Tara Brock (OPAC Vice-Chair)</i> will cover the logistics for conduct of the OPAC meeting.
9:15 am	Review and Approval of the Draft Meeting Summary (5 min) – <i>OPAC Vice-Chair and Council Members</i> will review and provide any necessary edits to the Draft Meeting Summary for May 23, 2023.
9:20 am	Governor's Office Update (10 minutes) – <i>Karin Power</i> , Governor's Climate and Energy Policy Advisor, will provide any ocean related updates to the Council.
9:30 am	Marine Reserves Program Letter of Support (30 minutes) – <i>OPAC Vice-Chair</i> will lead a discussion around the topic of a letter of support for funding the ODFW Marine Reserves Program.
10:00 am	BOEM Oregon Offshore Wind Energy Process Update (60 minutes) – <i>Jean Thurston-Keller</i> (BOEM Task Force Staff) will provide an update on the public comment period initiated for the release of the Draft Wind Energy Areas. NOAA NCCOS Program staff will provide a summary of the geospatial analysis used to identify least conflict areas in the Oregon Call Areas.
11:00 am	Break (15 minutes)
11:15 am	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (45 min) – Background, Overview, and Final Recommendations of the Working Group. <i>Marcus Chatfield</i> , DLCD Undersea Cables Coordinator, will brief the Council on the activities and results of the Part Four Working Group.
12:00 pm	Lunch Break.
12:30 pm	Public Comment (30 min) – <i>Council Vice-Chair,</i> will lead the conduct of the Public Comment Period.
1:00 pm	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (60 min) – Council Discussion and Deliberations - <i>Vice-Chair, and DLCD Staff</i> will facilitate the OPAC recommendation process for amendments to the chapter of the TSP governing undersea cables, pipelines,

Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* September 8, 2023

and utilities. This will include review of the DLCD Agency Rulemaking Draft Impact Statements.

2:15 pm Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (30 min) – Council Discussion and

Deliberations - Council Chair, Vice-Chair, and DLCD Staff will facilitate the OPAC recommendation process for amendments to the chapter of the TSP governing undersea cables, pipelines, and utilities.

Action Item: The Council is scheduled to take action (via a recommendation) on the TSP Part Four Draft Amendment Recommendations.

2:45 pm Recap, Meeting Scheduling, and Wrap-Up (15 min) – OPAC Chair and Vice-Chair will lead

a discussion about the schedule for OPAC in 2023 and identify any action items for

follow-up after the meeting.

3:00 pm *Adjourn*

Please register to get your Zoom Meeting remote connection Information: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEpfuGuqzljGtQ8qyz8hLFQkuMQ8J8 86rO

Upon registering, you will receive a confirmation email with information about joining the meeting.

Public Comment Process: Participants will be able to provide public comment remotely during the meeting and will be asked to self-identify through the chat function for the meeting hosts to enable comment via oral testimony. The total time for public comments will be divided by the number of individuals who want to provide testimony.