Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* Thursday, December 8th, 2016

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and <a

Regular OPAC Meeting Florence Events Center | 715 Ouince St | Florence, OR 97439

Florence Events Center 715 Quince St Florence, OR 97439	
10:00 am	Member Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
10:10 am	Review and Approval of the Meeting Summary for June 13, 2016 (5 min) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i>
10:15 am	OPAC Member Elections and Membership Discussion (15 min) - Scott McMullen & Governor's Office Representative
10:30 am	Regional Ocean Coordination (90 min) West Coast Regional Planning Body – <i>John Hansen</i> , West Coast Regional Planning Body Coordinator, will provide an update following the inaugural meeting of the WCRPB.
	West Coast Ocean Partnership Update – <i>Patty Snow</i> , Oregon Representative to the WCOP, will provide an update following the kickoff meeting.
	Oregon Involvement in Regional Ocean Planning and Partnership – <i>Governor's Office Representative</i> or designee will provide an update on the state's involvement in the Regional Ocean Partnership or Planning Body.
12:00 pm	Public Comment (30 min) – <i>Scott McMullen</i> – will coordinate a public comment period.
12:30 pm	** Working Lunch (30 min) ** Round-table reports from the Council Members.
1:00 pm	Marine Reserves Program Update (75 min) Cristen Don, ODFW Marine Reserves Program Manager, will provide an update on the activities at the Otter Rock Marine Reserve. Kreg Lindberg, from OSU Cascades Campus, will present on socio-economic research associated with the marine reserves program implementation. Shelby Walker (STAC Chair) and Cristen Don – will provide OPAC a brief on the planning for 5 year mini-review of the Marine Reserves Program by the Science and Technical Advisory Committee.
0.15	

Resilience Working Group Update (15 min) – *Shelby Walker & Hilary Boudet* (OSU Researcher) from Oregon Sea Grant will lead a discussion regarding OPAC's role in

2:15 pm

resilience work

- 2:30 pm Marine Debris Exploratory Working Group (60 min) *Charlie Plybon* will present an update of the activities of the Work Group and provide a status report on the Draft Action Plan status and seek OPAC feedback or guidance.
- 3:30 pm TSP Rocky Shores Inventory Update and Discussion (30 min) *Robin Hartmann* (TSPWG Chair) & *Andy Lanier* (OPAC Staff) will provide an update on the activities of the Territorial Sea Plan Working Group on Rocky Shores.
- 4:00 pm Ocean Acidification Updates (15 min) *Caren Braby* (interim working group chair) will provide an update to share information on OA issues in Oregon.
- 4:15 pm Updates from the Oregon Ocean Science Trust (15 min) An *Ocean Science Trust Representative* will provide an update to OPAC on the activities of the OOST Rulemaking Advisory Committee activities.
- 4:30 pm Adjourn

We will attempt to host an online connection to the Meeting. Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://zoom.us/j/4237324725. Remote participants will be joining the conference in listen-only mode, unless previous arrangements have been made with Council Staff.

Connection Details: Meeting Link: https://zoom.us/j/4237324725.

Or iPhone one-tap (US Toll): +16465588656,4237324725# or +14086380968,4237324725#

Or Telephone:

Dial: +1 646 558 8656 (US Toll) or +1 408 638 0968 (US Toll) +1 855 880 1246 (US Toll Free) Meeting ID: 423 732 4725

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. There are many of lunch options in nearby downtown Florence, otherwise a sack lunch is recommended. **