Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* Monday, April 9, 2012

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC.

Regular OPAC Meeting Best Western Agate Beach Inn 3019 N. Coast Highway Newport, OR 97365

9:00 am	Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
9:05 am	Review and Approval of Minutes (10 minutes) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i> . Scott will review the minutes and ask for amendments of Dec. 16, 2011 OPAC Meeting minutes and council approval, as amended.
9:15 am	Update from the Governor's office (15 minutes) – Richard Whitman
9:30 am	STAC report (30 minutes) – <i>Stephen Brandt</i> (STAC Chair) will report on the STAC Review of Oregon Marine Planning Data.
10:00 am	Update on the local government and NNMREC outreach (15 minutes) – <i>Kaety Hildenbrand</i> and <i>Onno Husing</i> will provide an update on outreach to local communities.
10:15 am	Territorial Sea Planning Process Update (30 minutes) – <i>David Allen</i> (TSPWG Chair) and <i>Jane Barth</i> (Facilitator) will provide an update on the Territorial Sea Plan Amendment Process.
10:45 am	Break (15 minutes)
11:00 am	Territorial Sea Plan Amendment Process (75 minutes) – <i>Jane Barth</i> (Facilitator) will help guide OPAC discussion.
12:15 pm	**Working Lunch** Presentation by DLCD and OPRD staff on work completed following the last TSPWG meeting in the creation of a preliminary Draft Plan, and assessment of visual impacts.
1:00 pm	Public Comment (30 minutes) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair). Please note there is limited time, thus written comment submitted online or at the meeting is encouraged.
1:30 pm	Territorial Sea Plan Amendment Process (cont. review and OPAC discussion) – Jane Barth (Facilitator)
4:30 pm	Adjourn (schedule follow-up OPAC meeting, if needed)
** Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch	

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. There are many nearby lunch options.