Oregon Ocean Policy Advisory Council Meeting Agenda* December 6-7, 2010

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute, but the Chair will try to make sure that public comment opportunities are related to discussion of major issues or decisions as indicated below. The most recently updated draft agenda will be posted at <u>www.oregon.gov/LCD/OPAC</u>.

Monday – Day 1 Regular OPAC Meeting

Hallmark Resort 744 SW Elizabeth Street Newport, OR 97365

- 9:30 am Introductions *Scott McMullen* (OPAC Chair)
- 9:35 am Review and Approval of Minutes of *Last* OPAC Meeting (10 minutes) *Scott McMullen* (OPAC Chair), *Council Members*. Scott will review the minutes and ask for amendments and council adoption, as amended.
- 9:45 am STAC Update and Request for Membership Appointment (45 minutes) *Stephen Brandt* (STAC Chair) will update OPAC on nominations for STAC Membership and seek formal appointment of the candidates.
- 10:30 am Territorial Sea Planning (45 minutes) *Paul Klarin* (TSP Working Group Co-Chair) will provide an update on the Territorial Sea Plan Amendment Process and ask for approval to start meetings of the TSPWG in 2011.
- 11:00 am Break (15 minutes)
- 11:15 am Sea Floor Mapping update (45 minutes) *Chris Goldfinger* (or AT Lab representative) will provide a summary of the seafloor mapping work to-date.
- 12:00 pm **Lunch**
- 1:00 pm General Public Comment period for prior agenda items and any items not on the agenda (30 minutes) *Scott McMullen* (OPAC Chair).
- 1:30 pm Marine Reserves Update (45 minutes) *Ed Bowles* will provide an update on progress implementing the marine reserves work plan, including ODFW Agency recommendations based on the three community team recommendations, identification of unresolved issues, clarification of guidelines, review process for moving forward.
- 2:15 pm Cape Perpetua Marine Reserve Community Team Recommendation (10 minutes) *Cristen Don* will provide an overview of the recommendation, and associated minority report and report on the ODFW Agency recommendation.

- Community Team Co-Chair Comment period (5 minutes)

- Public Comment period for Cape Perpetua (30 minutes)

	OPAC deliberation (45 minutes) on Cape Perpetua recommendation and any OPAC advice to ODFW.	
3:45 pm	Break (15 minutes)	
4:00 pm	Cascade Head Marine Reserve Community Team Recommendation (10 minutes) – <i>Cristen Don</i> will provide an overview of the recommendation, and associated minority report and report on the ODFW Agency recommendation. - Community Team Co-Chair Comment period (5 minutes) - Public Comment period for Cascade Head (30 minutes) OPAC deliberation (45 minutes) on Cascade Head recommendation and any OPAC advice to ODFW.	
5:30 pm	Adjourn.	
6:00 pm	** Dinner Buffet **.	
7:00 pm	Presentation by <i>Lisa Bonacci</i> (30 minutes) on the NOAA Pacific Whiting surveys including the use of acoustic technologies, in-net cameras, and state-of-the-art research vessel, the Bell M Shimada.	
7:30 pm	General Public Comment period.	
** Provided for OPAC Members, Staff and Invited Guests. There are many nearby meal options.		

Oregon Ocean Policy Advisory Council Meeting Agenda* December 6-7, 2010

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute, but the Chair will try to make sure that public comment opportunities are related to discussion of major issues or decisions as indicated below. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC.

Tuesday - Day 2 Regular OPAC Meeting

Hallmark Resort 744 SW Elizabeth Street Newport, OR 97365

9:00 am	Cape Arago Site Update (30 minutes) – Oregon International Port of Coos Bay Marine Reserve Recommendation Committee, Chairman <i>Jim Pex</i> will provide an update on the Committee process.
9:30 am	Otter Rock Pilot MR update (30 minutes) – <i>Jack Brown or ORCT Representative</i> will provide an update on the ongoing work of the Otter Rock Community Team.
10:00 am	Redfish Rocks Pilot MR update (30 minutes) – <i>Jim Auborn (Chair), Pete Stauffer (vice-chair), Dave Lacey (Member)</i> and <i>Brianna Goodwin (coordinator)</i> will provide an update on the ongoing work of the Redfish Rocks Community Team.
10:30	Break (15 Minutes)
10:45	Cape Falcon Marine Reserve Community Team Recommendation (10 minutes) – <i>Cristen Don</i> will provide an overview of the recommendation, associated minority report and report on the ODFW Agency recommendation. - Community Team Co-Chair Comment period (5 minutes) - Public Comment period for Cape Falcon (30 minutes) OPAC deliberation (45 minutes) on Cape Falcon recommendation and any OPAC advice to ODFW.
12:00 pm	** Working Lunch ** Update on West Coast Governors' Agreement on Ocean Health and the Regional Ocean Partnership Federal Funding Program by <i>Jessica Hamilton Keys</i>
12:45 pm	General Public Comment period, if needed (15 minutes)
1:00 pm	OPAC – Development of advice to ODFW (75 minutes) – <i>Scott McMullen</i> will lead a discussion on the development of any advice from OPAC to ODFW in relation to the Marine Reserve Community Team Recommendations.
2:30 pm	Scott McMullen will lead a discussion on scheduling for the next OPAC meeting.
3:00 pm	Adjourn.