Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* October 21, 2019

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will strive to ensure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at https://www.oregonocean.info/opac.

Regular OPAC Meeting
Best Western Agate Beach Hotel
3019 N Coast Hwy, Newport, OR 97365

3019 N Coast Hwy, Newport, OR 97365		
8:30 am	Welcome and Member Introductions (15 min) – Jena Carter (OPAC Chair)	
8:45 am	Review and Approval of the Draft Meeting Summary for April 3, 2019 (5 min) – <i>OPAC Chair and Council Members</i>	
8:50 am	OPAC Officer Elections (10 min) – <i>Jena Carter</i> and <i>Steve Shipsey</i> will lead the Council in the Officer Election process.	
9:00	Legislative Updates (30 min) – The Governor's Office and Agency Staff will discuss bills that were enacted in the 2019 legislative session and other activities resulting from the session.	
10:30 am	Offshore Renewable Energy Development Session (60 min)	
10.50 am	Onshore Renewable Energy Development Desirent (ob min)	
	State of Oregon Update (<i>Andy Lanier</i> , DLCD Staff) – OPAC will hear a briefing on recent actions by the Bureau of Ocean Energy Management to begin planning for industrial scale offshore renewable energy in federal waters in California and opportunities for ocean stakeholders to be involved in future planning in Oregon.	
	Bureau of Ocean Energy Management Update: <i>Necy Sumait</i> and <i>Whitney Hauer</i> , BOEM Pacific Region Staff, will provide an update on the BOEM and State of Oregon Task Force and BOEM's leasing process with an update on the California Task Force Planning process.	
	Action Item: OPAC may take action on this topic.	
11:30 am	Territorial Sea Plan Part Three: Rocky Habitat Management Strategy (45 min) – <i>Charlie Plybon</i> , TSP Rocky Habitat Working Group Chair, and OPAC staff will provide an update on the activities by the Rocky Habitat Work Group.	
12:15 pm	Working Lunch ** (45 min) – Marine Debris Action Plan Update (60 mins) – Nir Barnea, the Pacific Northwest Marine Debris Regional Coordinator from the National Oceanic and Atmospheric Administration, will provide an update on marine debris action plan.	
1:15 pm	Public Comment (30 min)	

Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* October 21, 2019

1:45 pm	actions in Oregon, innovations happening in other locations, and the potential for future aquaculture development such as kelp.
2:45 pm	Whale Entanglement Briefing (30 min) – <i>Caren Braby,</i> ODFW Marine Program Manager, will provide a general update on the issue of whale entanglement in Dungeness crab gear.
3:15 pm	Recap, Meeting Scheduling, and Wrap Up (15 min) – <i>OPAC Chair and Vice-Chair</i> will lead a discussion to end the meeting.
3:30 pm	Adjourn

Online Meeting Information:

Note: A remote connection to the meeting is provided, but no guarantee on the quality of the connection can be provided. All remote participants will be in listen-only mode to avoid disruptions to the Council's Agenda.

Remote Connection: https://zoom.us/j/466160615

One tap mobile +16699006833,,466160615# US (San Jose) +16468769923,,466160615# US (New York)

> Dial by your location 877 853 5257 US Toll-free 888 683 5191 US Toll-free 855 880 1246 US Toll-free Meeting ID: 466 160 615

Find your local number: https://zoom.us/u/abZeelsD2l

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. **